Επιλογή Σελίδας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 21 Ιουνίου.

Άφιξη των ξένων πληρωμάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα στον Άγ. Νικόλαο στις 08:00 περίπου.
08.30 πρωινό και τακτοποίησή τους στο Ξενοδοχείο.(aqua sol Hotel- Ελούντα Λασιθίου). Η ημέρα θα είναι ελεύθερη για χαλάρωση ή μπάνιο ή βόλτα στον Άγιο Νικόλαο ή στην Ελούντα και το απόγευμα στις 17:30 αναχώρηση για επίσκεψη στον Μουσειακό Πολυχώρο του ΠΑΣΟΕ και τεχνικό έλεγχο των συμμετεχόντων στο ράλι οχημάτων. Θα ακολουθήσει κέρασμα στο σύλλογο και καφές και στις 20:00 θα αναχωρήσομε για Νικηθιανό, λίγα χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο, για να χαρούμε μια Κρητική βραδιά με το κρητικό συγκρότημα του Μανόλη Κουργιαντάκη (μέλους του ΠΑΣΟΕ).

Κυριακή 22 Ιουνίου.

Ώρα 10:00 Συγκέντρωση στη νέα προβλήτα του λιμανιού του Αγ. Νικολάου, όπου δεσπόζει το γλυπτό της Ευρώπης πάνω στον ταύρο, δημιούργημα των καλλιτεχνών του Αγίου Νικολάου, Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη. Αντίγραφο του θαυμάσιου γλυπτού βρίσκεται από 10ετίας στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η Εκκίνηση θα δοθεί στις 11:00 και θα κατευθυνθούμε μέσω του παραλιακού δρόμου προς την Ελούντα, γνωστό θέρετρο παγκοσμίως σήμερα με τα πανέμορφα αλλά και πανάκριβα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καθώς επίσης και από την δεκαετία του ΄80 όπου έγινε η συνάντηση των ηγετών Μιτεράν, Καντάφι και Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση του Chant της Αφρικής.
Οδηγώντας συνεχώς δίπλα σε μια ελκυστική θάλασσα κατευθυνόμαστε στην Πλάκα, μικρός μαγευτικός τουριστικός οικισμός, με τη Σπιναλόγκα απέναντι, όπου γυρίστηκε το Σίριαλ το <<Νησί>> και θα ακολουθήσουμε την διαδρομή Βρουχάς – Κάτω Λούμα – Πάνω Λούμα –Σκινιάς, μικρά και όμορφα χωριά με ιδιαίτερη προτίμηση των ευρωπαίων πολιτών για αγορά και ανακαίνιση παραδοσιακών σπιτιών στα οποία διαμένουν σχεδόν μόνιμα, έχουν δε αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα στις δημοτικές εκλογές.
Στη συνέχεια θα φτάσουμε στην Ιερά Μονη Αρετίου και θα σταματήσουμε περίπου 30 λεπτά για ξεκούραση και μια ρακί να πάρουμε δυνάμεις.
Η Μονή Αγίας Τριάδος στο Αρέτι ανήκει στην πεντάδα των σπουδαιότερων μονών της Κρήτης.
Έχει αναστηλωθεί από τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σήμερα λειτουργεί και κατοικείται. Η είσοδος μέσω στοάς οδηγεί στις μεγάλες θολωτές αποθήκες, το βορδωνάρειο (στάβλος) και την πύλη της εσωτερικής αυλής. Στον κυρίως περίβολο εσωκλείονται υδατοδεξαμενές και τα περισσότερα οικήματα του μοναστηριακού συγκροτήματος. Στις διώροφες πτέρυγες, που ανοίγονται γύρω του, βρίσκονται τα κελιά, το μαγειρείο, το μαγκιπείο (αρτοποιείο), η τράπεζα, οι αποθήκες, το σιδηρουργείο και πιο πέρα το ελαιοτριβείο και το τυροκομείο.
Είναι ένα μεγάλο μοναστήρι και η αρχιτεκτονική του προσαρμόστηκε στο κεκλιμένο έδαφος, ενώ η τοιχοδομία φέρει κυρίως βορινά εξωτερικά ανοίγματα. Το περιτοίχισμα δίνει φρουριακό χαρακτήρα στη μονή, ενώ το καθολικό κυριαρχεί στο κέντρο των εγκαταστάσεων. Ναός μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, με οξυκόρυφη καμάρα, έχει μνημειακές διαστάσεις. Το κωδωνοστάσιο είναι από πελεκητή πέτρα και η καμπάνα φέρει επιγραφή με τη χρονολογία 1618.
Κτισμένη γύρω στο 1600 από τον ευγενή Μάρκο Παπαδόπουλο από τη Φουρνή ο οποίος δώρισε αγρούς έκτασης 40 μουζουριών για την ανέγερσή της και για τη συντήρηση 12 μοναχών, όπως φαίνεται στη διαθήκη, που συνέταξε το 1603. Ο κληρονόμος και ανιψιός του, συνονόματός του, αύξησε την περιουσία του μοναστηριού σύντομα που είχε πλέον 27 μοναχούς. Πολυπληθείς γραπτές αναφορές μέχρι και το 1866 κάνουν λόγο για συναλλαγές με άλλα μοναστήρια, αφιερώσεις, αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις χωραφιών, δάνεια, κληρονομικές διευθετήσεις, συμμετοχή σε διαιτησίες της μονής και των μοναχών της. Είναι γνωστό ότι κατά τη Βενετοκρατία επτά μοναστήρια πέρασαν στη δικαιοδοσία της μονής, ο Αρχάγγελος στο Λούμα, ο Άγ. Αντώνιος και ο Προφήτης Ηλίας στο Καρύδι, ο Άγ. Αντώνιος στο Σύρμεσο, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Σκουρά, η Κεραπολίτισσα στον κάμπο της Φουρνής και Αγ. Φωτεινή στις Καρές.
Την Οθωμανική περίοδο η μονή Αρετίου ακμάζει και κατά καιρούς αποτελεί έδρα της επισκοπής Πέτρας. Μετά την επανάσταση του 1821 οι τούρκοι λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το μοναστήρι καταστρέφοντας κειμήλια, έπιπλα και τη βιβλιοθήκη που περιείχε έγγραφα και βιβλία από τη Βενετοκρατία. Η μονή ανακαινίστηκε το 1844 και λειτούργησε με μικρό αριθμό μοναχών, ενώ το 1991 άρχισε η προσπάθεια αναστήλωσής της.
Μέσω των αγροτοκτηνοτροφικών χωριών Καρύδι και Δωριές θα περάσουμε από τα χωριά Φουρνή και Καστέλι, χωριά με ιστορική παράδοση στον πολιτισμό και τα γράμματα. Κατάγονται από αυτά επιφανείς εκπαιδευτικοί που συνέβαλαν στην εξέλιξη του ελληνικού εκπ/τικού συστήματος (Μαρία και Σοφία Αμαριώτου, Σοφία Μαυροειδή – Παπαδάκη) και γιατροί (ανάμεσά τους ο δερματολόγος καθηγητής Κανιτάκης..).
Το επόμενο χωριό είναι ο Νικηθιανός με τους ανεμομύλους, που στην περιοχή των ανεμομύλων γυρίστηκαν τα πλάνα της καταστροφής του χωριού στο αριστουργηματικό κινηματογραφικό έργο του Ζυλ Ντασέν ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του διακεκριμένου έλληνα διανοητή, ποιητή και στοχαστή Ν. Καζαντζάκη με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό Μελίνα Μερκούρη.
Στα επόμενα 5΄ φτάνουμε στον τερματισμό στην κεντρική Πλατεία της Νεάπολης, κωμόπολη με αξιοσήμαντη ιστορική και πολιτισμική διαδρομή στο Επάνω Μεραμπέλλο. Μετά την διαδικασία άφιξης και τη στάθμευση θα καθίσουμε στον δημοτικό κήπο για φαγητό στην ταβέρνα Γεύσεις κατά την διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Τα οχήματα των συμμετεχόντων θα παραταχτούν στην κεντρική Πλατεία της Νεάπολης η οποία θα διατεθεί αποκλειστικά για τα ιστορικά οχήματα.
Βράδυ ελεύθερο για ξεκούραση ή διασκέδαση.

Δευτέρα 23 Ιουνίου.

Μετά το πρωινό και περίπου στις 11:00 αναχώρηση με σκοπό την επίσκεψη και ξενάγηση στο Ιστορικό Σπήλαιο της Μιλάτου και επιστρέφοντας από το ιστορικό σπήλαιο θα γευματίσουμε στην Μίλατο. Μετά το γεύμα θα αναχωρήσουν οι συμμετέχοντες εκτός Κρήτης για Ηράκλειο και θα επιβιβαστούν στο πλοίο.

Σημείωση.

Οι συμμετέχοντες εκτός Κρήτης που θα επιθυμούσαν να παραμείνουν και παραπάνω ημέρες εκτός προγράμματος, όπως και τα εντός Κρήτης μέλη που θα επιθυμούσαν διαμονή στο ξενοδοχείο θα πρέπει άμεσα να μας το δηλώσουν και να κλείσουν το δωμάτιό τους.

Σ.Σ
Ιδιαίτερη παράκληση να τηρηθεί το πρόγραμμα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Με εκτίμηση
Εκ μέρους του ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ν.Ε. Τζιρής